tirsdag den 21. marts 2023

Bedrager slap hugorme løs i Danmark: Slap han også sjælden bille løs?

En af Danmarkshistoriens største bedragere slap eksotiske dyr løs i den danske natur, men slap han også en sensationelt sjælden og eksotisk bille løs ét bestemt sted i landet? Hvis svaret er ja, så er et årelangt mysterium endelig løst.


I årevis har man på Ærø diskuteret, om der er hugorme på øen. Svaret er, at det har der i hvert fald været. Men de er ikke kommet af sig selv. Tv-dokumentaren, Den danske Satankult, som kan ses på drtv, fortæller historien om Knud Langkow, Danmarkshistoriens måske største bedrager og manden bag Satankulten på Anholt - en historie, som var stor i både dansk og international presse tilbage i 1970'erne. Men Langkow slap andet end satanistiske figurer og mønter løs i Danmark. Han lukkede også over flere årtier metodisk eksotiske dyr ud i den danske natur.

Nu kan det ydermere dokumenteres, at det var ingen ringere end Knud Langkow, der under et besøg på Ærø i 1975 slap 15 hugorme løs i hver sin ende af øen. Det forklarer, hvorfor flere mener at have set hugorme på Ærø - angiveligt blev en linjemester fra det tidligere Ærø Elforsyning sågar bidt nær Drejet ved Marstal. Men det er ikke det hele. For Langkow slap også farvestrålende ildsalamandre, klokkefrøer og eksotiske biller løs i den danske natur. Og straks spidser man ører, for netop Ærø huser netop en stor, grøn og skinnende bille, der var en regulær, men også nærmest uforklarlig, sensation, da den blev fundet i midten af 1990'erne i Voderup Klint.

Stor Guldløber hedder billen, der er Danmarks måske smukkeste løbebille. Men billen kan ikke flyve, så det har altid været et mysterium, hvordan den er kommet til Ærø og hvorfor den kun findes her. Biologerne har altid forklaret det med, at der måtte være tale om en relikt bestand. Men det rejser med det samme en række spørgsmål: for hvis der er tale om en relikt bestand, hvorfor har billen så ikke spredt sig til resten af øen på 2000 år? Og hvorfor finder man den først i midten af 1990'erne? Måske har vi lige fået svaret. For hvis det er Knud Langkow, der har sluppet den løs i Voderup Klint i midten af 1970'erne begynder alting pludselig at give mening.

Historien om Langkows omfattende og forbløffende faunaforurening af den danske natur indgår som en sidehistorie i DRAGENOTATET, der udkommer 22. marts. Det er dog ikke Stor Guldløber men en helt anden magisk bille, den biologistuderende Camilla fra Rågeleje er på sporet af, og som bringer hende i alvorlige problemer - ikke mindst på Ærø.

 

FOTO: Kopi af Knud Langkows dagbogsblad, hvoraf det på kryptisk latin fremgår, at han under gentagne besøg på Ærø slap hugorme og snoge løs. FOTO (Stort foto): Det er altid spændende og noget helt særligt at finde den ekstremt sjældne Stor Guldløber i Voderup Klint. Men måske har nogen taget fusen på os alle

2 kommentarer:

Amalie Rafn sagde ...

Hej Michael,

Jeg er helt målløs over, hvor spændende denne historie om Knud Langkow er. Jeg havde godt hørt om satankulten, mønterne og alt det andet... Men jeg anede simpelthen ikke, at det ikke kun var det han gik og spredte. Jeg hørte en episode af "Vildt Naturligt", hvor du fortæller om din bog (som jeg på baggrund af det du fortæller, helt klart skal læse), men jeg blev virkelig overrasket over, at dén del af Knuds historie ikke var noget jeg har hørt om før. Det har jo potentielt virkelig stor betydning for, hvordan vi ser det danske landskab. Jeg undrede mig over, hvordan du til at starte med fik adgang/informationerne fra hans dagbog, som forklarer hugormene på Ærø. Du nævner også selv i podcasten, at du gerne vil have fat i dagbogen... men at det var gået lidt i vasken under corona? Jeg har selv en meget særlig tilknytning til Ærø, er meget naturinteresseret og derfor MÅ jeg bare vide mere!

- Amalie

Anonym sagde ...

Hey Michael, försöker att få kontakt med dig på detta sätt.
Min fru och jag hörde ditt föredrag på Gilleleje bibliotek för några månader sedan och tyckte att det var väldigt trevligt och informativt. jag är medlem i en mannegrupp här är Nordsjälland med knappt 20 medlemmar som träffas en onsdag varje månad för att göra något naturrelaterat, såsom föredrag, natur vandringar, korvgrillning och liknande.
Ville höra om du kan tänka dig att ställa upp antingen med ett föredrag och visa bilder, vi har tillgång till en Spejderhytte i Helsinge,
eller föra an på en naturvandring i någon av våra vackra Hegn i området.
Vi har tyvärr inte förmåga att betala något honorar utan det får bli vid ett par flaskor vin.
Skulle du kunna tänka dig detta vore jag tacksam för ett svar antingen via mejl bengtmarcus@hotmail.com eller telefon 27898199.
Med vänliga hälsningar Bengt Marcus